Se alla

Information om rådgivande provval av landsmötesombud 2017

Söndag 4 december 2016

Provvalet är webbaserat och nås via denna sida. I enlighet med stadgarna krävs det att man varit medlem i minst 3 månader innan provvalet startar.

Måndagen den 5 december öppnar provvalet, då skickas ett mail med en individuell kod till medlemmarna som har rösträtt. Provvalet pågår till midnatt söndagen den 18 december. En påminnelse kommer att skickas via mail den 16 december och via sms den 18 december. Vid midnatt den 18 december avslutas provvalet.

För att på ett enkelt och överskådligt sätt kunna se kandidaternas presentationer rekommenderar vi att man röstar via dator. Det fungerar att rösta även via mobil och läsplatta men det blir svårt med överskådligheten.

Först efter årsskiftet vet vi hur många skånska ombud det blir som får möjlighet att tjänstgöra vid landsmötet 2017. Antalet beror på länsförbundets andel medlemmar i relation till övriga landets medlemsantal den 31 december 2016. Vid senaste landsmötet hade vi 18 skånska ombud som tjänstgjorde. Därutöver fick 3 ersättare möjlighet att närvara vid mötet och tjänstgjorde vid behov.

I provvalet utgår vi från antalet representanter 2015.  Det innebär att man maximalt kan ge 18 kandidater 1:or och 3 kandidater 2:or. Man måste inte använda alla poängen.

1:or ger man till kandidaterna man vill se som landsmötesombud.

2:or ger man till kandidater som man vill ge en chans som ersättare.

Vid sammanställningen av resultatet kommer valberedningen konvertera kandidaternas 1:or till 10 poäng och 2:or till 5 poäng. Resultatet kommer sedan redovisas så att den kandidat som erhållit högsta totalpoängen redovisas på förstaplatsen.

Provvalsresultatet kommer att presenteras för personerna som deltagit i provvalet innan årsskiftet 2016. Resultatet kommer visa kandidaternas ordning men inte poängen.

Provvalet är rådgivande och är en del i underlaget valberedningen använder sig av när man under våren tar fram förslag till ombudslista. Listan fastställs av årsmötet. Inför årsmötet som hålls den 29 april 2017 kommer valberedning i god tid redogöra för sitt förslag men också för provvalsresultatet. Valberedningen tar i sitt arbete hänsyn till att ombuden ska spegla medlemskårens sammansättning.

Den som har frågor kring provvalsystemet kontaktar kanslichef Lisa Flinth, lisa.flinth@liberalerna.se eller via telefon 0733 47 41 03.