Se alla

Vad har hänt med Sveriges elsystem?

Liberalerna arrangerar den 22-24 februari frukostseminarier om svensk elförsörjning.

Måndag 14 februari 2022

———–> Jan Blomgren med anledning av Rysslands invasion av Ukraina (vid frukostseminarium 3 den 24/2):

https://www.youtube-nocookie.com/embed/hcI_BUgchUo?feature=oembed

 

Frukostseminarium 1 (22/2): Problembild.

Frukost seminarium 2 (23/2): Elöverföring

https://www.youtube-nocookie.com/embed/TzRVyw1yowQ?feature=oembed

Frukost seminarium 3 (publiceras efter inspelningen den 24/2): Nu tillämpade energikällor

Läget idag:

  • Två kärnkraftsreaktorer har stängt på kort tid och sedan tidigare är 4 reaktorer
    stängda.
  • Regeringen menar att vindkraften på årsbasis kan ersätta kärnkraften, men vad
    händer när det inte blåser (tillräckligt)?
  • Energikällor ställs emot varandra och har lett till infekterade debatter.
  • Isläggningen i norr har plötsligt blivit ett problem för kraftregleringen.
  • Effekt- och kapacitetsbrist i södra Sverige.
  • Allvarliga elstörningar i vissa kommuner – ingen information i media.
  • Skenande elpriser.

Har vi kommit till en smärtgräns? Vad händer och Vem har överblicken och kontrollen? Många undrar och få har svaren. Liberalerna konstaterar att det finns en stor efterfrågan på mer kunskap. För att få faktabaserade och ärliga svar har vi vänt oss till kunskapens källa, högskolorna och energisektorn. Vi kallar därför till en folkbildande seminarieserie för Liberaler och andra.

Vi vänder oss i folkbildande syfte till hela Sveriges befolkning: beslutsfattare, media, arbetsgivare och arbetstagare, studenter, arbetssökande, ensamstående, familjer och pensionärer. 

Datum och tid: Tisdag 22 februari, onsdag 23 februari samt torsdag den 24 februari klockan 08.00-09.30.

Plats: Regionhuset i Dockan, Malmö. Skånevåningen, rum: Öresund 

Program

Hur ska elektrifieringen gå till när vi redan nu har regionala problem med elförsörjningen? Kunskap är vägen framåt för att hitta tillbaka till sans och balans i energidebatten. Seminarierna syftar till att öka samhällets förståelse för kraftproduktion med olika kraftkällor, kraftöverföring och samspelet mellan produktion, överföring och konsumtion. Befintliga och möjliga kraftkällor och lösningar för en optimal energimix kommer att belysas ur ett svenskt perspektiv. Föreläsningarna, som hålls på svenska, är sakliga, faktabaserade och kunskapsinriktade.

 

22/2 kl. 08.00-09:30 – Belysning av dagens situation

Historik, händelser och företeelser som har lett fram till dagens situation belyses samt om/hur detta har påverkat klimatet. Avrundning kl. 9 med möjlighet till diskussion och frågestund.

 

Introduktion, bakgrund, målsättning:                                                           Lilly Burel Nilsson, Ingenjör, reaktorsäkerhet samt gasturbinutveckling
Problembild övergripande Sverige:                                                                             Prof. Jan Blomgren,kärnfysiker, konsult 
Problembild  södra Sverige:                                                                                           Prof. Magnus Genrup, Energivetenskaper, LTH 
Moderator: Simon Chrisander, Liberalerna 

 

23/2 kl. 08.00-09:30  – Elöverföring

Elöverföringen, eller transmissionen, har utformats för att knyta ihop produktion i norr och konsumtion i söder med stabil överföring. Kärnkraft och spetskraft har etablerats nära konsumtionen för att balansera elnätet. Stängning av kärnkraft i söder och etablering av vindkraft i norr har rubbat balansen och eventuella konsekvensanalyser har inte debatterats. Vad händer efter nätbortfall i söder, så kallad black-out? Hur påverkar intermittent, dvs växlande väderlek, elproduktionens nätstabilitet? Vad behövs för att öka tillgången och stabilisera priset? Kan man bygga ut stamnätet ytterligare?  Nuläget samt möjliga och nödvändiga åtgärder kommer att belysas. Avrundning kl. 9 med möjlighet till diskussion och frågestund.

 

Hur fungerar ett elnät, begrepp, reaktiv effekt mm:   Håkan Johansson, VD, Equals Power AB 
Problembild och nulägesanalys:  Per Wikström, Energiföretagen

 

Moderator:  Liberalerna 

 

24/2 kl. 08.00-9:30 – Nu tillämpade energikällor

Dagens energikällor av betydelse är vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och kraftvärme. Dessa energikällor kommer att belysas av olika kompetenser utifrån funktion, möjligheter och begränsningar. Avrundning kl. 09.00 med möjlighet till diskussion och frågestund.

 

Vattenkraft:  Toni Kekkinen, Vice President Sustainability & Communication Fortum

 

Kärnkraft:  Prof. Jan Blomgren
Vindkraft:  Prof. Ola Carlson, CTH
Fjärrvärme:  Pref. Magnus Genrup, LTH

 

Moderator:  Liberalerna 

 

Ett fjärde seminarium kommer att hållas i mars med fokus på framtida möjliga energikällor och lösningar med potential i Sverige, samt avrundande och sammanfattande panelsamtal av seminarieserien i helhet. Separat inbjudan kommer att skickas ut. 

Webb-tv

Seminarierna kan följas direkt via Zoom, Liberalerna Skånes Facebook-sida, samt ses i efterhand på Liberalerna Skånes hemsida. Det kommer även ges tillfälle att ställa frågor till seminariedeltagarna digitalt under live-sändningen via Zoom. Vi besvarar inga frågor i facebook-chatten

Zoom:  https://us06web.zoom.us/j/83241456200

Facebook: Liberalerna Skåne

Medias föranmälan

Det finns möjlighet för media att delta på plats i Skånevåningen på Regionhuset i Dockan. Det krävs dock föranmälan. Föranmälan görs till Hanne Clivemo, se kontaktuppgifter nedan, senast fredagen den 18 februari klockan 12.00.

Övrigas föranmälan

Om du vill delta på plats i Skånevåningen på Regionhuset i Dockan finns det möjlighet till detta i begränsat antal. Föranmälan görs senast fredagen den 18 februari klockan 12.00, till Hanne Clivemo, se kontaktuppgifter nedan. Bekräftelse av anmälan kommer skickas ut. Om platserna tar slut gäller regeln först till kvarn. 

För mer information

Lilly Burel Nilsson, 070-279 51 10, nils.and.lilly.nilsson@gmail.com

Hanne Clivemo, politisk sekreterare (L), 070 – 2405942, hanne.clivemo@liberalerna.se