Se alla

Torkild Strandberg: Därför har jag valt att tacka ja till en plats i Liberalernas partiledning

Lördag 5 juli 2025

Sverige behöver en liberalism med ryggrad, skriver Torkild Strandberg som nyligen tagit plats i Liberalernas partiledning och är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Friheten är aldrig självklar. Den måste vinnas, försvaras och återvinnas. I dagens Sverige pressas frihetliga värderingar från flera håll. Populister vill inskränka det öppna samhället, försvaga rättsstaten och förvandla staten till ett verktyg för kontroll snarare än skydd. Hederskultur, klanstrukturer och religiös extremism hotar individens rätt att forma sitt liv. Sällan har det funnits så mycket att göra för liberaler.

Därför behöver Sverige en liberalism med ryggrad. En politik som vet vad den vill – och varför. När Simona Mohamsson den 24 juni valdes till ny partiledare för Liberalerna, valde hon tre budskap som ledstjärnor för sin politiska vision: Bilda dig. Bete dig. Bry dig.

Tre enkla uppmaningar, som rymmer mycket av det som Sverige behöver mer av. Tre krav – men också tre löften – till alla som lever i landet. Det är utifrån dem jag har valt att tacka ja till att ta plats i Liberalernas partiledning.

Det mesta börjar i skolan. Inte bara som ett ställe för undervisning, utan som en språngbräda för både enskilda personer och hela landet. Utan en stark skola tappar Sverige sin position som kunskapsnation.

Grundläggande färdigheter i till exempel matematik och läsning är inte längre självklara. Det påverkar inte bara elevernas chanser i livet utan också företag och industri i hela Sverige. Ytterst handlar det om landets konkurrenskraft. Industrin skriker efter ingenjörer, tekniker och IT-specialister, men för få har de färdigheter som krävs. När svenska företag inte hittar rätt kompetens flyttar investeringar och jobb någon annanstans. Det begränsar Sveriges tillväxt och ekonomins möjlighet att växa, något som är grunden för landets välfärd och vårt välstånd.

Att med kraft stärka Sverige som kunskapsnation är liberalers främsta uppgift. Lärare måste ha mandat att leda, och elever verktyg så att de lyckas med sina studier.

Att bilda sig handlar också om att skapa förståelse mellan människor. Om att konfronteras med – och lära sig hantera – uppfattningar som inte är ens egna. Om att lära av historien. Och om att växa – som individ och som samhälle. Men skolan måste också förmedla något djupare: förståelsen för det svenska samhället. Att jämställdhet, sekulär demokrati, yttrandefrihet och rättsstat är grundbultar vi aldrig kompromissar med.

Det svenska samhället bygger på en rad oskrivna regler: respekt, ansvar och frihet under ansvar. De kan inte lagstiftas fram – de måste läras. När dessa normer inte är självklara utmanas den sammanhållning som måste finnas i samhället.

Att ställa krav på beteende handlar inte om hårdhet – utan om värdighet. Om att förstå att friheten kräver gränser och att den enskildes frihet inte får vara på bekostnad av någon annans.

Sverige behöver ett nytt samhällskontrakt. Ett som är tydligt: Samhället stöttar – men ställer också krav. Att ställa krav är att bry sig.

Det visar att samhället tror på människans förmåga att växa, att ta ansvar och bli en del av något större. Att bry sig är att inte blunda för när unga män fastnar i kriminalitet. När barn tystas i hederskulturer. När segregation förvandlas till permanent utanförskap. Att bry sig är att reagera och agera.

Det behövs ett Sverige som både ställer tydliga krav och erbjuder möjligheter. Ett land där bidragstak går hand i hand med tillgång till yrkesutbildningar. Där den som lever på socialbidrag möts av aktivitetskrav, samtidigt som barnen erbjuds en kunskapsskola. Där det lönar sig att gå till jobbet genom att skatten sänks för alla de mammor och pappor som varje dag tar ansvar och bidrar till samhället genom sitt arbete.

Problemen är desamma som Liberalerna mötte i Landskrona och där vi steg för steg har vänt politiken: Att alltid sätta jobb före bidrag, att sätta kunskapen i skolans fokus, att bekämpa segregationen och hederskulturen, att bryta otryggheten och bedriva en företags- och tillväxtvänlig politik.

Jag är glad över att leva i ett land där vi har frihet att lära, frihet att sträva, frihet att forma våra liv och över att generation efter generation har utbildat sig, arbetat, startat företag och tagit ansvar. För mig är det borgerliga, liberala värderingar. Och det är Sverige. Det är en borgerlighet som inte handlar om nostalgiskt tillbakablickande utan om framtidstro och ansvarstagande. Den sammanfattas väl i Simona Mohamssons: Bilda dig. Bete dig. Bry dig.

Tre enkla uppmaningar, men med djup innebörd. De fångar kärnan i den liberala människosynen, kärnan i det som är Sverige och varför Sverige behöver mer av frihet, ansvar och sammanhållning. Det är en liberalism med ryggrad.

SKRIBENTEN

Torkild Strandberg (L), medlem i Liberalernas partiledning och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona