Frågor och svar: el och elbrist
Fredag 11 februari 2022
Varför är elpriset så högt?
Elpriset i Sverige beror på många olika faktorer som påverkar priset upp eller ner. När många faktorer går åt samma håll går priset markant upp. Att elpriset varierar i tid och rum är naturligt och fyller en viktig funktion. Medan små prisvariationer är sunda för investeringar, flexibilitet och mobilitet på elmarknaden så tyder kraftiga prisvariationer på allvarliga brister. Allvarlig brist på el i tid eller rum orsakar skador i ekonomin som inte nödvändigtvis prisas in av elmarknaden.
Varför elpriset är högt just nu, särskilt i södra Sverige, beror främst på att vi inte har så mycket elproduktion i söder och att efterfrågan på el är större än tillgången. Kärnkraften håller på att avvecklas, vindkraftens elproduktion minskar på grund av mindre blåst, samtidigt som överföringskapaciteten av el söderut från Norrland inte längre är tillräcklig.
I vissa perioder med hög efterfrågan måste vi därför importera el från våra grannländer. Efterfrågan på el är just nu hög i Europa – något som gör att marknadspriserna är mycket höga. I många fall produceras elen av fossila bränslen som gas och kol.
Särskilt gaspriset är mycket högt för tillfället, på grund av låga nivåer i de europeiska gaslagren och minskade leveranser från Ryssland. El som produceras med fossila bränslen måste dessutom kompenseras för med utsläppsrätter. Dessa är högt prissatta just nu och påverkar nivån på elpriset.
Varför är elpriset så högt? (länk till en förklaring på eon.se)
Hur vill Liberalerna sänka elskatten? (länk till L: Sänk energiskatten på el – Liberalerna)
Varför räcker det inte med förnyelsebar energi?
Problemet med förnybar energi, som vindkraft och solkraft, är att den inte är så stabil som till exempel vattenkraft eller kärnkraft. Vi behöver ju el årets alla dagar – oavsett hur kallt eller molnigt det är och oavsett hur mycket det blåser. Därför vill vi värna Sveriges klimatsmarta energimix av kärnkraft, vattenkraft och förnybart.
Varför är kärnkraft bra?
Kärnkraften är leveranssäker och klimatsmart. Även FN:s klimatpanel lyfter fram kärnkraften för att minska världens utsläpp. När det används mer el i samhället till exempel inom transportsektorn ökar behovet av fossilfri el. Vi ser med oro på Tyskland som stänger ner sin kärnkraft men trots stora och dyra satsningar på förnybar energi är allt för beroende av kol. Om vi stänger ner kärnkraften kommer vi behöva importera mer el och bli mer beroende av fossil energi. Även våra grannländer kommer bli mer beroende av fossil elproduktion. Det tycker vi inte är så klimatsmart.
Vad är effekt- och kapacitetsbrist?
Elbrist I Sverige använder vi varje år ungefär 140 TWh och vanligtvis är inhemsk elproduktion tillräcklig för att täcka behovet av elenergi. Sedan år 2011 har Sverige producerat mer elenergi under året än vi använt i landet och vi har därför kunnat exportera el. Vi har alltså inte elbrist. Problemet är att idag finns stora delar av den svenska elproduktionen i norra Sverige, medan det är i södra Sverige som det används mest el. Idag klarar inte det stora statligt ägda stamnätet av att transportera all den el och effekt som södra Sverige behöver – något som lite slarvigt kan kallas elbrist men som i själva verket beror på att elledningarnas överföringsförmåga inte räcker till. Det är ”fullt” i elnätet.
Effektbrist Effektbrist uppstår när det inte finns tillräckligt mycket el att tillgå vid en viss tidpunkt. Exempelvis under en enskild timme en väldigt kall och vindstilla dag då efterfrågan är stor. I system med stor andel väderberoende energi är risken för effektbrist av naturliga skäl större, men kan avhjälpas genom att förstärka elnätet.
Nätkapacitetsbrist Även om vi producerar mer el än vi själva använder i Sverige krävs att den kan överföras dit den behövs. Kapacitetsbrist innebär att ledningarna som är underdimensionerade för våra behov. För att undvika kapacitetsbrist behöver hela elnätet vara rätt dimensionerat, från stamnätet, till regionnätet och vidare till lokalnätet.
En förenklad förklaring är att det är för trångt i elnätet. Elen och den effekt som producerar kan inte flöda genom elledningarna i den mängd som behövs. Det bildas kort och gott flaskhalsar i elnätet, där förmågan att transportera den inmatade effekten är begränsad. Särskilt i anslutning till större städer och regioner. Och problemet blir som värst när det är många som behöver mycket el samtidigt, som under som under kalla, vindstilla vinterdagar med mulet väder.
Vad är elbrist, kapacitetsbrist och effektbrist? – eon.se
Varför hotas klimatet och svensk konkurrenskraft?
Den svenska ekonomin bygger i hög grad på förädling av råvaror i avancerade och energiintensiva processer. Den historiskt goda tillgången på vatten- och kärnkraft har skapat goda förutsättningar för en utvecklad energiintensiv industri med låga koldioxidutsläpp. Nu undersöker flera företag möjligheten att elektrifiera processerna för att på det sättet minska koldioxidutsläppen ännu mer. Frågan om ett välfungerande elsystem som industrin kan lita på årets alla timmar är därför högaktuell.
En stabil och konkurrenskraftig elförsörjning är en grundläggande förutsättning för all industriell verksamhet och helt avgörande för elintensiva företag. Därför är det viktigt att elförsörjningen både är stabil och internationellt konkurrenskraftig. Annars kommer företag välja bort att etablera sig i Sverige eller att flytta sin produktion och investeringar till länder med bättre elförsörjning. Detta händer redan på flera håll i landet tyvärr.
Läs mer: Elektrifiera mera – för klimat och konkurrenskraft – IKEM.se
Vad är elprisområden och hur fungerar de?
Den 1 november 2011 delade Svenska kraftnät in Sverige i fyra så kallade elprisområden. Syftet med indelningen är att göra elproduktion mer lönsam lokalt, och på så sätt minska behovet av att transportera el långa sträckor. Indelningen ska också uppmuntra till investeringar i stamnätet där det bäst behövs. Därigenom har det även blivit tydligt att behovet av investeringar i ny elproduktion är störst i södra Sverige.
I norra Sverige, i elområde 1 och delvis 2, finns det i dagsläget större elproduktion än förbrukning, eftersom den största delen av vattenkraften och vindkraften finns där. I södra Sverige, i elområde 4, finns det begränsat med produktion men en betydligt större elanvändning. Det gör att södra Sverige är beroende av att el överförs via transmissionsnätet från norra och mellersta Sverige för att elen skall räcka till. Eftersom det i Sverige idag ofta råder brist på överföringskapacitet i transmissionsnätet uppstår det flaskhalsar som gör elen i södra Sverige dyrare än i norr. För att minska prisskillnaderna på el över landet är det därför viktigt att investera i kapaciteten i det statliga transmissionsnätet. Det är också viktigt att det är långsiktigt lönsamt att investera i produktion av fossilfri el i södra Sverige för att öka tillgången på el i det området.
Läs mer: