Så vill vi hjälpa barn och unga att må bättre.
VIKTIGT MED EN BRA SKOLA
Allt börjar med en bra skola. Barn som klarar grundskolan har bättre förutsättningar att uppnå sina mål resten av livet. Att gå till skolan varje dag – och att trivas där – är kanske det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang är starka skydd mot psykisk ohälsa.
Liberalerna arbetar för att identifiera elever med hög skolfrånvaro tidigt – ofta börjar frånvaron redan i förskolan, ofta hos barn som även tidigt kan diagnostiseras. Skolan, socialtjänsten och BUP måste samarbeta för att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan.
Generation Covid. Efter ett år av hemundervisning har många svenska barn och ungdomar gått miste om många av skolans positiva effekter, såsom sociala sammanhang och regelbunden fysisk aktivitet. Dessa ungdomar riskerar därför inte bara sämre psykisk hälsa utan även att samhället inte fångar upp dem i tid, men även ett avgörande kunskapstapp. Liberalerna och Liberalerna Skåne var därför högljudda med krav om att dessa ungdomar skulle få möjligheten att komplettera sina kunskaper och betyg under sommaren 2021.
Stöd i skolan. Barn är olika och har olika behov. Många unga som mår psykiskt dåligt har tyvärr fått otillräckligt stöd i skolan. Och många föräldrar får kämpa för att få den hjälp som deras barn behöver. Så ska det inte vara.
Särskilda undervisningsgrupper ska finnas på alla skolor där det finns elever som behöver det. Resursgrupper ska finnas lokalt, där personal med flera olika kompetenser kan stötta elever med stora behov som inte kan tillgodoses på deras hemskola. De fristående skolorna är ett viktigt komplement till det särskilda stödet som finns inom de kommunala skolorna. Elever med mycket omfattande behov av särskilt stöd, ska kunna få undervisning i högspecialiserade grupper.
Både högpresterande och särbegåvade barn måste få hjälp att få ut så mycket som möjligt av sin skolgång. Det kräver ett nära samarbete mellan lärare och innovativa tekniska lösningar, såsom skolrobotar för elever som inte klarar av att själva vara i skolan.
Barnens olika förutsättningar är ofta ett resultat av omständigheter utanför skolan. Detta är inte minst påtagligt bland familjehemsplacerade barn. Liberalerna har därför kämpat för lösningar som hjälper dessa barn. Den lyckade arbetsmodellen ‘Skolsatsning inom familjehemsvården’ (Skolfam) i Malmö är ett exempel på detta.
NÄRMARE TILL HJÄLPEN
Tillgänglig vård. På vårdcentralerna och ungdomsmottagningarna får unga människor råd och stöd, och hjälp att ta sig vidare i vården om det behövs. Vården ska också fortsätta utveckla digitala kontaktvägar, så att hjälpen aldrig är mer än ett knapptryck bort.
Barn och unga ska inte behöva vänta i långa köer för att få hjälp. Därför har Liberalerna Skåne bidragit till satsningar på att förkorta köerna till neuropsykiatriska utredningar för barn och unga.
Unga ska mötas på ungas villkor. Det är viktigt att visa att vi är beredda att ta till radikala metoder och vågar tänka nytt för att tidigare kunna möta och hjälpa de mest utsatta barnen i vårt samhälle. Unga ska mötas på ungas villkor och på de platser de rör sig, vilket även innebär kontakt och rådgivning på digitala plattformar.
Under innevarande mandatperiod har Liberalerna Skåne därför varit med och startat upp digitala gruppbehandlingar och en chatt för barn och ungdomar mellan 12 och 18 år inom BUP. Det är viktigt att vi möter unga på ungas villkor, det är så som vi lyckas nå ut till de ungdomar som behöver vårt stöd.
Elevhälsoteam på skolan. Det ska vara enkelt att få hjälp för den som mår dåligt eller behöver extra stöd, så att alla klarar sin skola med godkända betyg. Därför är det viktigt att det finns elevhälsoteam på varje skola, med funktioner som t.ex. skolläkare, skolsköterska, skolpsykolog, kurator och specialpedagog. Dessa elevhälsoinsatser bör sättas in tidigt. En del barn är i behov av en engagerad elevhälsa redan i förskolan. Elevhälsoinsatser och behov måste kommuniceras, inte minst när en elev byter skola.
INGET BARN SKA HAMNA MELLAN STOLARNA
Bättre samarbete. Skola, socialtjänst och sjukvård ska samarbeta bättre för att hjälpa barn och unga, så att de får den hjälp de behöver. Flera verksamheter för barn och ungas vård och psykiska hälsa, som t.ex. Maria Ungdom och den psykiatriska barnakuten, ska samlas på en adress.
Familjecentraler i varje skånsk kommun. Unga som mår dåligt måste erbjudas en bättre helhetslösning av stöd och vård än vad som finns idag. För att bättre möta ungas problem vill Liberalerna utöka antalet familjecentraler i Skåne. Under innevarande mandatperiod har fler kommuner fått en familjecentral, men målet är att varje kommun ska ha minst en familjecentral. I familjecentralerna finns Mödravårdcentral (MVC), Barnavårdcenral (BVC), öppen förskola och socialtjänst samlat.
UngHälsan. Region Skåne har på Liberalernas initiativ inrättat UngHälsan, som ska bedrivas i projektform för att sedan utvärderas. UngHälsan är ett samarbete mellan Kristianstads kommun och Region Skåne, där allt från socialtjänsten och skolhälsovården, BUP och Första linjenmottagningen ingår. Projektet kommer leda till bättre anpassade helhetsinsatser för de unga människorna som mår väldigt dåligt psykiskt och har en svår social situation.
Sprid kunskap. I Skåne finns idag ett fantastiskt engagemang för ungas psykiska hälsa från olika aktörer i samhället. Region Skåne har på Liberalernas uppmaning skapat av en plattform för samverkan mellan dessa aktörer. Via den nya plattformen kan Region Skåne, de skånska kommunerna, de idéburna organisationerna, näringslivet och andra aktörer sprida kunskap och metoder med varandra. I ett första steg riktas plattformen mot fysisk aktivitet men kommer så småningom även beröra frågor om sociala relationer och nätverk.
BÖRJA TIDIGT
Hembesök. Genom att göra hembesök hos nyblivna föräldrar, kan man fånga upp deras oro och behov av stöd som annars skulle kunna leda till psykisk ohälsa i ett senare skede. På så sätt kan familjer tidigt få stöd från föräldrarådgivare, socialtjänst, förskola och skola. Det är viktigt att arbeta förebyggande och uppsökande.
Mer rörelse. Barn har rätt till rörelse och hälsa. De som tidigt upptäcker glädjen med att röra på sig, klarar oftare skolan och mår bättre – både fysiskt och psykiskt. Alla skolgårdar ska ge möjlighet till lek och rörelse, oavsett om skolgården är stor eller liten. Liberalerna förespråkar lek som organiseras av fritidsledare och pedagoger och utemiljöer som uppmuntrar det. Under hemundervisningen som skett till följd av Covid har vi lyft vikten av att använda idrottslärarnas kunskaper för att få eleverna i rörelse – oavsett om de kan vara i skolan eller inte.
Skydda barn mot våld. Att växa upp med våld i familjen sätter djupa spår i både kropp och själ. Det är en av samhällets viktigaste uppgifter att skydda barn som far illa hemma. Ett nära samarbete mellan skola, socialtjänst och polis är viktigt. Liksom att det finns särskilda team som är specialiserade på att utreda och förhöra barn när brott misstänks. Liberalerna har även avsatt extra medel till kampen mot hedersvåld- och förtryck i flera skånska kommuner.

Läs mer här om våra liberala förslag om:
För den som är ung och i kris kan den psykiska hälsan gå snabbt utför – men med rätt hjälp kan man må bättre igen lika fort.
Unga som står på tröskeln till vuxenlivet har rätt att få hjälp.
Nu tar vi krafttag för att vända den psykiska ohälsan bland barn och unga.