Se alla

”Så blev skånsk sjukhusmat både godare och billigare”

Tisdag 18 november 2025

Inger Tolsved Rosenkvist (L), regionråd, blev ordförande i regionens servicenämnd 2018, den nämnd som bland mycket annat har hand om sjukhusmaten. De många klagomålen på sjukhusmaten fick henne att börja jobba för en förändring – som idag är på plats! 

I dagens HD går det att läsa:
”I det gamla systemet fanns produktionskök ute på de olika sjukhusen. En stor del av maten lagades också av externa leverantörer, på uppdrag av regionen. Patienterna erbjöds några få rätter per dag, som hölls varma i kantiner och serverades på fasta tider. Utanför dessa tider var det limpsmörgås med marmelad som gällde.”

Därför satte man igång med att utveckla ett nytt koncept för att uppnå:

💙 en högre kvalitet på maten
💙 en mer varierad meny för patienterna
💙 minskat svinn
💙 mindre klimatbelastning

Region Skåne har under de senaste åren gjort en omfattande satsning på att höja kvaliteten på sjukhusmaten. Det som tidigare präglades av få val och ett stort matsvinn har ersatts av ett helt nytt måltidskoncept med fler rätter, bättre näringsinnehåll och mer flexibla måltider för patienterna.

Resultatet är både nöjdare patienter och betydande besparingar för regionen, inte minst tack vare minskat matsvinn och effektivare produktion.

Läs hela reportaget i Helsingborgs Dagblad