
Nu rullas måltidskonceptet ut i hela Skåne
Fredag 11 april 2025
Nu är första rätten lagad i det nybyggda produktionsköket i Kristianstad!
Härifrån ska sju skånska sjukhus förses med mat till sina patienter enligt det nya måltidskonceptet som nu rullas ut i hela Skåne.
Maträtterna tillagas av färska råvaror, kyls ned och portionsförpackas. Patienten kan sedan välja helt fritt från en bred meny och få en varm måltid oavsett tid på dygnet.
”Med måltidskonceptet serveras sjukhusmat med restaurangkänsla”
Genom att samordna transporterna med mat från ett och samma kök sparar vi 40 miljoner kronor årligen. När en transport med mat körs samordnas transporten med annan transport vilket innebär att vi kan köra mat, kläder eller andra produkter samtidigt vilket minskar utsläppen. Maten lagas inte varje dag utan har en långhållbarhet, därför behöver maten inte transporteras varje dag.
”Under alltför många år har patienterna på våra skånska sjukhus varit missnöjda med maten. Vi vet att bra mat hjälper tillfrisknandet och därför har det varit en prioritet för oss att få till en förändring av sjukhusmaten i Skåne.” Säger Inger Tolsved Rosenkvist, ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Liberalernas initiativ till att förändra sjukhusmåltider i Skåne innebär en viktig revolution i köket. Under 2025 inför vi det helt nya Måltidskonceptet på alla sjukhus i Skåne. Detta innebär att du som patient får möjlighet att själv välja vad du vill äta från en meny som erbjuder ett brett utbud av huvudrätter, smårätter och desserter – som alltid är tillgängligt. Du kan dessutom välja när du vill äta, baserat på din vård och dina önskemål.
Det nya måltidskonceptet har minskat Region Skånes matsvinn drastiskt. Det är nu, genom smarta förpackningar på maten, enklare för personalen att servera maten. Detta frigör tid för personalen att göra andra arbetsuppgifter.