Se alla

INSATSER MOT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

  1. Förbjud uppfostringsresor. Liberalerna har fått igenom nya regler för utreseförbud kopplat till tvångsäktenskap och könsstympning, men det omfattar inte minderåriga som skickas utomlands för att bestraffas för deras livsstil. Det bör införas ett förbud mot att skicka minderåriga på uppfostringsresor eller andra form av resor utomlands där syftet är att bestraffa
  2. Utred förbud mot kusingiften. Ett förbud mot kusingiften bör utredas, i kombination med att relevanta myndigheter får i uppdrag att genomföra en upplysningskampanj om riskerna med att ingå kusinäktenskap.
  3. Kriminalisera oskuldskontroller och oskuldsoperationer. Verksamheter som uppmanar till oskuldskontroller eller oskuldsoperationer bör inte få erhålla offentliga bidrag och läkare som genomför dem bör förlora sin läkarlegitimation. Ett särskilt brott bör även införas för oskuldskontroll för såväl den som utför kontrollen och den som begär kontrollen om det är en annan person. Oskuldsoperationer av minderåriga ska leda till fängelse. 
  4. Rätt till målsägandebiträde för samtliga brott som flaggas som brott med hedersmotiv. Alla som utsätts för brott med hedersmotiv ska ha rätt till målsägandebiträde som besitter kunskap om området så fort en utredning har tillsatts. 
  5. Stängda dörrar i hedersrelaterade brott för att skydda offer och vittnen. Vid en domstolsförhandling som gäller hedersrelaterade brott ska huvudregeln vara att dessa behandlas bakom stängda dörrar.
  6. Sanktioner när vårdnadshavare inte hjälper bortförda barn att komma hem. Socialtjänsten ska kunna begära att domstol ska döma ut viten till föräldrarna och skadestånd till barnet så länge föräldrarna inte medverkar till att barnet förs hem.
  7. Tillfälliga vårdnadshavare ska ges till bortförda barn. I lagstiftningen bör det framkomma att vid särskilda skäl ska en särskild förordnad vårdnadshavare kunna utses utan vårdnadshavares samtycke. 61. Skydda ensamkommande flickor från övergrepp. Socialstyrelsen bör skärpa riktlinjerna så att ensamkommande barn aldrig placeras i familjehem när det föreligger risk för övergrepp. 
  8. Skolan ska motverka hederskultur. Inför en skrivning i läroplanen om att skolan ska motverka hedersrelaterade normer, och säkerställa att alla elever vet att ingen får utsättas för förtryck eller våld av hedersskäl och informera alla elever om deras rättigheter. 
  9. Nationellt kunskapslyft. Det behövs ett statligt finansierat kompetenslyft för som säkerställer att all personal som möter barn under 18 år – även de som arbetar med yngre barn – får utbildning i frågor som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck. 
  10. Prioritera arbetet mot hedersvåld vid Utrikesdepartementet. UD bör arbeta proaktivt för att nyttja alla diplomatiska möjligheter att få hem barn som förts ut ur landet mot sin vilja. 
  11. Inrätta särskilda enheter inom polisen mot hedersbrott. I varje polisområde finns det en uttalad enhet som ska omhänderta ärenden som rör brott i nära relationer eller narkotikabrott. Det bör finnas motsvarande för arbete mot hedersbrott i utsatta områden.
  12. Skolplikten måste upprätthållas när barn försvinner utomlands. Skolpersonal måste ges glasklara riktlinjer för att alltid hävda skolplikten och utfärda viten till vårdnadshavare som inte säkerställer barnens skolnärvaro.